Mona Andersson och Ola Sandén
Mona Andersson, teamchef Pedagogiskt center och idébärare för innovationen, Ola Sandén, mediepedagog och idécoach på Pedagogiskt center.
Staden som lärrum
Vi går från klassrum till platser, och till staden. Vi skapar ett lärande utanför skolväggarna där vi plockar in staden och närmiljön i lärandet och kopplar viktigt på riktigt. Med teknikens hjälp kan vi till exempel göra platser och historiska händelser tillgängliga oavsett tid och rum. Hur kan vi uppleva staden på plats eller från klassrummet? Hur kan vi förstärka upplevelsen och lärandet? Vad händer om vi dessutom inte bara låter eleverna vara konsumenter, utan även producenter, där de berättar om sitt Helsingborg? Då blir det viktigt på riktigt!
Med teknikens hjälp vill vi kunna skapa lust kring lärandet, Genom att använda film, bild, ljud och AR, VR/360 film skapar elever och lärare sina egen berättelser, om tex sin egen historia om staden gentemot riktiga mottagare. Ur ett demokratiskt perspektiv skapas på detta sätt delaktighet och elevernas röster görs hörda. Då elever själva skapar sitt lärmaterial, som dessutom används av riktiga mottagare, då blir undervisning viktig på riktigt. Med digitaliseringens möjligheter förstärks upplevelsen och möjlighet att lära på nya sätt. På detta sätt tillgängliggörs även platser och händelser oavsett tid och rum.
Vi vill dela med oss av vårt innovationsarbete där vi tillsammans med förskolor och skolor utforskat teknologier som t.ex. AR VR/360 för att se hur det kan stödja lärandeprocesser och utöka möjligheterna till att använda elevskapat material till upplevelsebaserat lärande. Man kan besöka tex historiska platser, de globala målen som en led och arbetsplatser via geografisk positionering och allt blir tillgängligt för andra elever och lärare, likväl som invånare och besökare.